NFH

Nämnden för hemslöjdsfrågor, är en statlig myndighet under Kulturdepartementet, med målet att främja hemslöjd.

Barn och unga

Foto: Kalle Forss

Nationell utvecklare
Marie Fagerlind
marie.fagerlind@nfh.se

Nämnden för hemslöjdsfrågor arbetar för att sprida kunskap om barn och ungas slöjdande och kreativitet på fritiden och i skolan. Den nationella utvecklarens uppgift är att inspirera, initiera samarbeten och sätta igång nya processer, för pedagoger, hemslöjdskonsulenter, utövare och andra som jobbar inom området.  
 
Den nationella utvecklarens uppgift är att:

  • stimulera barns och ungas intresse för hemslöjd.
  • sprida kunskap till de som arbetar med barn och ungas slöjdande
  • skapa möjlighet för fler barn och unga att vara kreativa inom slöjdområdet.

Slöjd för barn

För barn och unga som vill slöjda på sin fritid finns slöjdverksamhet runt om i landet.

Du hittar enklast de slöjdverksamheter som finns där du bor genom att kontakta hemslöjdskonsulenterna i ditt län.

I Slöjdkalendernlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster kan du söka på slöjdaktiviteter för barn och unga. Slöjdläger och kurser ges av t.ex. Sätergläntan i Dalarna och på många andra ställen i landet.

Slöjd för unga

Är du slöjdintresserad? Vill du utveckla ditt kreativa skapande? Vill du slöjda själv eller lära dig mer om någon slöjdteknik?  

Hemslöjdskonsulenterna där du bor kan förmedla kontakt med kunniga slöjdare. De kan tipsa om slöjdcaféer, korta kurser, läger, handledarutbildningar och öppna slöjdverkstäder. Du kan också hitta aktiviteter i Slöjdkalendernlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Bli slöjdhandledare

Tycker du om att slöjda och vill slöjda med barn och unga, kan du gå slöjdhandledarutbildning via hemslöjdskonsulenterna i ditt län/region.

Det nya slöjdhandledarmaterialet Barnen och hemslöjdenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster finns gratis att ladda ner från Skånes hemslöjdsförbund.